UNI KÜRESEL SENDİKA 4. DÜNYA KONGRESİ TAMAMLANDI

GENEL BAŞKANIMIZ METİN TİRYAKİOĞLU YİNE DÜNYA YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Tüm dünyadan 2000’den fazla sendika liderinin katıldığı Kongre’de sendikamız Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu bir kez daha oybirliği ile UNI Dünya İcra Kurulu üyeliğine seçildi.

Kongre şu 3 ana başlık etrafında gerçekleştirildi:

1-Atılım Yapma Stratejisi

UNI Küresel Sendika’nın 2010 yılında Nagasaki’de yapılan Kongresi’nde Sendika Büyüme İçin Atılım Stratejisi benimsenmişti. Stratejinin amacı hizmetler sektörü ve ilişkili sektörlerde çalışanların yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla UNI üyesi sendikalar ve UNI’nin büyümesi ve güçlenmesini sağlanmasıydı. Bu doğrultuda UNI; çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sendikalaşmanın artırılması ve şirketlerin Ruggie İlkeleri’ne ("İşletmeler ve İnsan Hakları Konusunda Birleşmiş Milletler Yönlendirici İlkeleri” ) uygun hareket etmesini sağlamak amacıyla 51 uluslararası şirket ile sözleşme imzaladı.

2- Sizi de dâhil etmek

Kongre’nin bu ana başlığı 3 alt başlık çerçevesinde ele alındı:

a- Sendikal büyümeyi sağlamak için sizi de dâhil etmek

  • Sendikal örgütlenme stratejileri
  • İşletmelerle küresel sözleşmelerin imzalanması ve küresel sendika ittifaklarının oluşturulmasıKurumsal sorumluluk ve insan hakları
  • Akıllı hamle stratejileri

b-Ekonomilerimizi geri kazanmak için sizi de dâhil etmek

Bu başlık devam eden finansal kriz çerçevesinde küresel ekonominin durumu ve sürdürülebilir bir gelişme için çalışanların da katılımının önemi incelendi.

c- Yeni bir çalışma dünyasına sizi de dâhil etmek

Bu alt başlıkta şu konular ele alındı:

  • Güçlü ve yenilikçi sendikaların geliştirilmesi
  • Çalışanlarla yapılacak yeni bir mutabakatın merkezine kaliteli istihdamın yerleştirilmesi
  • Toplumsal refah için yeni bir ekonominin tesisi

3- Afrika’nın yükselişi

Dünya Kongresi Afrika Kıtası’nda meydana gelen benzersiz bir ekonomik büyümeye tekabül etti. Şu anda Afrika dünyanın en hızlı büyüyen kıtası durumunda ve gelecek 10 yılda GSMH’nin yılda ortalama %6 büyümesi ve yeni bir orta sınıfın gelişmesi bekleniyor. Bu büyümenin işçi sömürüsü olmadan ve onurlu istihdam, adil ücret ve sendikalaşma, toplu pazarlık ve sosyal güvenlik hakları korunarak nasıl sağlanacağına dair sorular ise gündemdeki yerini koruyor.

Afrika kıtasında yaratılan istihdamın büyük çoğunluğu UNI’nin temsil ettiği hizmetler sektöründen kaynaklanıyor. Afrika’daki işçileri temsil eden en büyük küresel sendika olan UNI, 36 Afrika ülkesinden 168 sendikaya üye 760.000 işçiyi temsil ediyor.

Kongre’ye hitap eden misafir konuşmacılardan bazıları: ILO Genel Direktörü Guy Ryder, Rivona Davası’nda Mandela ile birlikte yargılanan insan hakları aktivisti Ahmed Kathrada, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC Başkanı Sharan Burrow, Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Küresel Sendika IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina ve İngiliz The Guardian’da sosyal konuları ele alan köşe yazarı Owen Jones.

 

UNI KÜRESEL SENDİKA 4. DÜNYA KADIN İŞÇİLER KONFERANSI

Öte yandan UNI Küresel Sendika 4. Dünya Kadın İşçiler Konferansı da 4-6 Aralık 2014 tarihlerinde Cape Town’da gerçekleştirildi. Tüm dünyadan 700’den fazla sendikacının katıldığı Konferans’ta kadın çalışanların sorunları, UNI ve bağlı sendikaların bu sorunların çözümüne yönelik olarak gerçekleştirdiği çalışmalar ve izleyeceği stratejiler ele alındı.