Başkanın Mesajı

Sevgili Basisenliler,,,,

2023’e girerken, geride bıraktığımız yıla baktığımızda; dünyada ekonomiden siyasete, sosyal sorunlardan iklim krizine, bilimsel ve teknik gelişmeden çalışma yaşamına kadar birçok alanda yaşanan oldukça önemli olaylar yanında, “sürpriz” niteliğinde gelişmelerin yaşandığı görülmektedir. Aslında bazı gelişmeleri “sürpriz” diye nitelendirmek; ülkelerin çıkarlarındaki ve siyasetin doğasındaki değişkenliği dikkate almamaktır. Bu bağlamda Rusya’nın, ABD ve Batı ülkelerinin desteklediği Ukrayna’yı işgal etmeye çalışmasına da, Avrupa ülkelerinin ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya kalacağını bile bile Rusya’ya ambargo uygulamaya çalışmasına da şaşırmamak gerekir. Yine aynı şekilde geçmiş yıllardaki yaşanan krizlerin faturasının emekçilere yüklenmesi nedeniyle özellikle Batı ülkelerindeki merkez partilere olan güvensizliğin siyasette sağ popülizmin yükselmesine sebep olmasına ve hatta lideri Mussolini hayranı bir partinin İtalya’da iktidara gelmesine de şaşırmamak gerekir.

Sevgili Basisenliler,

Uluslararası siyasi arenada yaşanan bu gelişmelerin yanında Covid-19 pandemisiyle bozulan tedarik zincirleri ile Rusya-Ukrayna Savaşı’nın artırdığı enerji ve gıda krizi dünya ekonomisini ciddi bir durgunluğa doğru sürüklemiştir. ABD enflasyonla mücadele etmek amacıyla faizleri artırmaya odaklanırken ekonomik büyüme ve işsizlikle mücadele konusundaki sıkıntılar devam etmektedir.

Avrupa Birliği’nin de; küresel düzeyde yaşanan sorunlara aşırı sıcak dalgaları ve iklim değişikliği kaynaklı kuraklığın da eklenmesiyle bir süredir yaşadığı ekonomik krizden kurtulamadığını görüyoruz. Mevcut sorunlar Ukrayna'daki savaşla daha da ağırlaşarak insanların çok büyük sıkıntılar yaşamasına ve bunun yanı sıra ekonomik zorlukların artmasına yol açmaktadır. Ağustos sonunda, Euro Bölgesi’nde  %9’a yükselen yıllık enflasyon oranı Pandemi sonrasında tekrar canlanmaya başlayan ekonomiye durgunluk getirmektedir. Gelir artışı enflasyona paralel şekilde gerçekleşmediğinden, Avrupa ve dünya çapındaki alım gücü düşmeye devam etmektedir.

Sevgili Basisenliler,

Ülkemizde 2023 yılında gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ile Milletvekili seçimleri, politik tansiyonu arttırırken, bunun etkisiyle ekonomik, sosyal konular ve çalışma yaşamında yaşanmakta olan sorunlar geri planda kalmıştır. Özellikle 2021 yılında birçok faktörün etkisiyle artış trendi içine giren enflasyon, dünya ekonomisinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle, 2022 yılının en önemli sorunu haline gelmiştir. Yüksek enflasyon bir taraftan şirketlerin üretim ve yatırım kararlarını olumsuz yönde etkilerken, diğer taraftan da alım gücünü düşürüp yoksullaşmaya sebep olmaktadır. Yüksek enflasyon aynı zamanda çalışma yaşamında ücret-fiyat döngüsüne sebep olarak sendikal mücadeleyi zorlaştırıp pazarlık gücünün düşmesine yol açmaktadır.

Enflasyonla birlikte Türkiye’nin bir diğer önemli sorunu işsizliktir. Dar tanımıyla %10’un üzerinde seyreden işsizlik geniş tanımıyla %20’ler civarında seyretmektedir. Genç işgücü işsizlikten en fazla etkilenen grubu oluşturmaktadır. Ülkemizin yüksek enflasyondan kurtularak istikralı ve sürdürülebilir büyüme trendine girmesi için bir an önce enflasyonla daha etkili bir şekilde mücadele etmesi ve istihdamı artırarak işsizliği azaltması gerekmektedir.

Sevgili Basisenliler,

Bildiğiniz gibi işkolumuzda faaliyet gösteren ve özellikle bankacılık sektöründe yer alan şirketler 2022 yılını başarılı bir performansla tamamlamışlardır. Bu başarı emeğini ortaya koyup özveriyle çalışan banka, finans ve sigorta çalışanlarının eseridir. Bu özveri ve başarıyı gerçekleştirenlerin ortaya çıkan nimetten de faydalanması en doğal haklarıdır.

BASİSEN olarak bizim de en önemli görevimiz, üyelerimiz adına hakkımız olanı almaktır. 2022 yılında bunu büyük ölçüde başardık. 2022 yılında imzaladığımız toplu iş sözleşmelerimizde üyelerimizin ücretlerini enflasyon karşısında korumaya çalıştığımız gibi; örgütlü bulunduğumuz tüm işletmelerin işverenleriyle yaptığımız müzakereler sonucunda, yılın ikinci yarısı için yapılan %30’luk asgari ücret iyileştirmesinin tüm üyelerimize yansıtılmasını da sağladık.

Aynı mücadelemizi önümüzdeki yıl da sürdüreceğimizden ve üyelerimiz için 2023’ün çok iyi bir yıl olmasını sağlamak amacıyla elimizden geleni yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Sevgili Basisenliler,

Ülkemiz için hayati bir öneme sahip seçimler 2023 yılında yapılacaktır. Bu yıl aynı zamanda Sendikamız da 12. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirecektir.  Dileğimiz; yapılacak olan seçimlerin, oldukça hassas bir coğrafyada yer alan ülkemizi daha güçlü kılması, yaşamakta olduğumuz sorunların çözümünü sağlayacak sonuçlar ortaya çıkarması ve 100. Yılına ulaşacak Cumhuriyetimizin 1923 yılından beri Atatürk ilkeleriyle belirlediği rotasının değiştirmeden sürdürmesi ve demokrasimizin güçlenerek Türkiye Cumhuriyeti devletinin payidar olmasıdır.

Sevgili Basisenliler,

Bugün dünya Endüstri 4.0 sürecinden geçerken çalışma yaşamı da hızla dijitalleşmektedir... Dijitalleşmenin çalışma yaşamını da içine alması çeşitli olanakların yanında büyük sorunlara yol açmaktadır. Çünkü büyük dönüşümler büyük sorunları da beraberinde getirir. Dijitalleşme; kimi meslekleri ortadan kaldırırken yeni meslekler ortaya çıkarmakta, yeni ürün ve hizmet kanalları, yeni iş modelleri yaratmaktadır. Bugün yapay zekâ ve robotlar çalışma yaşamımızda emeğin paydaşları haline gelmektedir. Köklü değişimler yeni sorunlar ortaya çıkarırken, mevcut sorunları daha da ağırlaştırmaktadır. Yaşamakta olduğumuz ve gelecekte çıkması muhtemel sorunlarla, bireysel mücadele ve çabayla baş edilmeyeceğini tarih bizlere acı deneyimlerle göstermiştir. Buna karşılık sendikalı kesim gerek toplu iş sözleşmeleriyle, gerekse farklı mücadele araçları ve diyalog kanallarıyla her türlü zorluğun üstesinden gelebilmiştir. Bu bağlamda sorunlarımıza çözüm bulunmasını sağlamak ve geleceğin dijital çalışma yaşamını birlikte oluşturmak için hepimizin sendikal örgütlülüğe olan ihtiyacı geçmiş dönemlerden daha da büyük öneme sahiptir. Bu nedenle Sendikal örgütlülüğümüze daha fazla sahip çıkmamız gerekmektedir.

Sevgili Basisenliler,

Sizlerin güven ve desteğiyle BASİSEN, bunca istikrarsızlığın hâkim olduğu ülkemizde bir güven ve istikrar abidesi olarak varlığını sürdürmektedir. Bizler de sizlerden aldığımız yetkiyi kutsal bir emanet olarak görüp, görevimizin gereğini layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz…  18-19 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştireceğimiz 12. Olağan Genel Kurulumuzla birlikte; bu yolumuzdan sapmadan hep birlikte ve sağlam adımlarla yarınlara doğru yürümeğe devam edeceğiz…

Başkanın daha önceki yıllara ait mesajları: