TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL BAYRAMI,

TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL BAYRAMI,

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

VE TBMM’NİN 100. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!


23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı! Kutlu olsun… Bu anlamlı gün aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM’ni açışının 100. Yıldönümü…

Yıl: 1920, yani bir asır önce; ülkesi emperyalist devletler tarafından işgal edilen bir ulus, bağımsızlık için büyük bir mücadeleye başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yurt savunmasına göğsünü siper ederken, bağımsızlık ve ulusal egemenlik için de tarihi adımı atmanın da vakti gelmişti… Bu amaçla Millet Meclisi’nin Ankara’da toplanması için tarih 23 Nisan 1920 olarak belirlendi.

O gün Ankara’da büyük bir coşku vardı… Mustafa Kemal ve milletvekilleri, önce Hacı Bayram Camii’nde cuma namazını kıldı, dualarla ilk Meclis’in açılışını gerçekleştirdi. Bir milletin kaderinin değiştiği 23 Nisan, Türkiye’nin ilk resmi bayramı ilan edildi…

Bu tarihi gün, 1922’den itibaren Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Türkiye’nin ilk milli bayramı 23 Nisan, 5 yıl sonra daha anlamlı bir hal aldı. Atatürk, 23 Nisan’ı; babaları, amcaları, dayıları, abileri ve yakınları Kurtuluş Savaşında şehit olan Türk ulusunun tüm çocuklarına armağan etti. İlk Çocuk Bayramı kutlaması da 23 Nisan 1927’de Atatürk’ün himayesinde Ankara’da yapıldı. 1981’de kabul edilen kanunla bayramın adı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” oldu.

Aziz milletimizin yokluklar ve güçlükler içerisinde istiklal mücadelesinde gösterdiği azim ve kararlılık, bugün daha çağdaş bir Türkiye için ortaya koyduğumuz çabanın da ilham kaynağıdır.

Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bu anlamlı gün ve Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sadece ülkemiz çocuklarına değil dünya çocuklarına armağan ettiği tek çocuk bayramı bir asır değil ebediyete kadar yaşayacaktır.


23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!